Klimatsmarta julklappar

Tänk ett varv på klimatet i julhetsen och ge bort en klimatsmart julklapp. Här hittar du sådana julklappstips.

Presentkort hos närmaste skräddare och/eller kemtvätt

Vi är nog många som har en mängd kläder, skor eller textilier hemma som vi älskar men som kanske behöver läggas upp, tas in, sys om, skos om eller helt enkelt bara behöver en ordentlig tvätt, för att vi ska vilja använda det en lång tid framöver. Ett tips på en klimatsmart julklapp är att ge bort ett presentkort som den som får klappen kan använda hos någon bra skräddare eller kemtvätt. Kan du sy själv så kan du även erbjuda din hjälp under X-antal timmar för att hjälpa din vän, familjemedlem eller partner med något av ovanstående.

Erbjud någon hjälp med något som du kan

Jag kan något som inte du kan, jag kan pissa rakt fram... Kanske att just det inte är den mest lämpliga julklappen, men det finns säkert annat du kan erbjuda din hjälp med. Tvätta fönster, laga mat, lägga upp ett par jeans, fixa naglar eller hår inför en utekväll - ja, bara du vet vad du kan och det är bara fantasin som sätter gränser här. Kanske kan du wingmanna din bästa kompis under en utekväll? Så tipset på en klimatsmart julklapp - ge bort någonting som just du kan!


Sticklingar

Ta från ditt eget och ge till någon annan! Ett av våra favorittips, ta en stickling av någon av dina växter, plantera om den i en fin kruka och ge bort den i julklapp. Superbra julklappstips om du vill ha en klimatsmart julklapp och ge bort någonting som inte inte kostar för mycket. Väldigt personlig julklapp med! Några växter som är enkla att ta sticklingar från är Elefantöra och Palettblad.


Upplevelser

Det finns egentligen inte någonting som är så kul att få i julkapp som en aktivitet eller upplevelse. För du får någonting kul att göra med någon som du gillar och någonting som förmodligen kommer också att bli ett härligt minne för livet. Det är också ett enkelt sätt att ge bort en klimatsmart julklapp. Vi har samlat massa tips på kul aktiviteter att ge bort i present här. Allt från karaoke, hemma-spa till en yoga-kurs.


Loppisfynd

Köp någonting begagnat att ge bort i julklapp istället för någonting nytt. Det finns mängder av fina saker att fynda på loppis, och det är så roligt att leta efter guldklimparna bland massa olika grejer med. Det är också ett grymt tips för julklappar eftersom det är både klimatsmart och lite billigare än att köpa helt nya prylar.


Det där plagget eller prylen du äger som din kompis alltid varit avundsjuk på

Har du någonting där hemma som du vet att någon av dina nära älskar är det ett tips att ge bort detta som en klimatsmart julklapp. Lite sådär swap-anda, och en bonus är att du redan på förhand vet att personen kommer att gilla sin julklapp.


En kurs

Åh det här är en av våra absoluta favorittips på julklapp! Det finns så sjukt mycket kul saker att lära sig, och de flesta har någonting som de vill bli bättre på eller lära sig från scratch. Några förslag på kurser som vi tycker skulle vara kul är silversmide, mönsterkonstruktion för att sy egna kläder, sånglektioner, gitarrlektioner och akvarellmålning. Men det finns hur mycket roliga saker som helst, bara att googla runt och se!